ספירולינה היא אצה כחולה\ירוקה ונחשבת למזון על, עיקר פרסומה החל בשנות ה- 90 כשנאס"א סיפקה מנות מהאצה לאסטרונאוטים במשימות חלל בזכות המגוון העשיר ברכיבי תזונה חיוניים. האצה יכולה לגדול במים מתוקים ובמים מלוחים. ספירולינה משווקת בטבליות, כמוסות, אבקות ואף בחטיפים. האצה נפוצה מאוד באפריקה, מרכז אמריקה ובאסיה. מה שמייחד את האצה הוא היכולת השרידות שלהם גם תנאים יבשים וחמים. גם במצב שלתרדמת, האצה משמרת את הרכיבים התזונתיים שלה לאורך זמן.
היסטורית, האצה נתגלתה בשנות ה- 50 כשצוות חוקרים הגיע לאפריקה לחקור שבט על גדות נהר הצ'אד. הצוות נדהם מהבריאות הטובה ותוחלת החיים הארוכה מאוד של השבט. לאחר שבועות של שהייה עם השבט, גילו החוקרים שהמזון העיקרי שלהם נבע מאצות ירוקות שהם קראו להם בשם: "האצות הירוקות מהאגם". בשנות ה- 60 החל מחקר ענק על הספירולינה ובשנת 1967 היא הוכתרה רשמית כמזון על, בגלל הכמות העצומה של הרכיבים התזונתיים בה. עם השנים, נהפכה ישראל למעצמת גידול ספירולינה ובתי גידול רבים נפתחו בגליל ובדרום ונמכרים בארץ ולחו"ל. בגלל מחסור המים בישראל, פותחו שיטות חדשות לגדל אותם בצינורות ולא בבריכות כפי שמקובל בעולם.
למה ספירולינה כל כך בריאה?
ספירולינה מכילה כמות עצומה של חלבונים איכותיים המכילים את כל חומצות האמינו. בנוסף, האצה מכילה ויטמינים מסוג K, E, B1, B2, B3 ומינרלים כמו סידן, ברזל, מגנזיום, אשלגן ועוד. האצה מכילה גם אומגה 3 ואומגה 6. ספירולינה ידועה שמסייעת בניקוי הגוף והכבד וצבעו הכחול שהאצה מסייעת בייצור תאי דם אדומים ולבנים ובכך מחזקת את המערכת החיסונית. בגלל הכמות העצומה של הרכיבים החיוניים באצה, היא מסייעת בתחושת שובע כי הגוף אינו מאותת על רעב בגלל שאינו מרגיש מחסור ברכיבים, מה שהופך את הספירולינה למוצר מבוקש אצל אנשים המעוניינים לרדת במשקל.
הערכים התזונתיים של הספירולינה
- מכילה 50% חלבונים מלאים המכילים את כל חומצות האמינו
- מכילה את הויטמינים: K, E, B1, B2, B3
- מכילה מינרלים כגון מגנזיום, סידן, אבץ, ברזל ואשלגן.
- מכילה חומצות שומן כגון: אומגה 3 ואומגה 6